Mik a tüdőembólia túlélési esélyei?

A tüdőembólia túlélés esélyei nem sok jóval kecsegtetnek, hiszen nem egy jóindulatú betegségről van szó. Akin a tüdőembólia tüneteit tapasztaljuk, azonnal kórházba kell szállítani, hiszen hamar halált tud okozni.

Tüdőembólia lefolyása

A tüdőembóliát más néven érkatasztrófának is hívják, hiszen egy mélyvénás trombózis okozza. A mélyvénás trombóziskor egy idegen test jelenik meg az ér üregében és ez bekerül a véráramba, majd elzárja a tüdőartériát. A legtöbb esetben az alsó végtagot érintő trombózis fordul elő. A tüdőembólia súlyossága attól függ, hogy éppen melyik tüdőartéria érintett az elzáródásban, annak mekkora a keresztmetszete. Halálos kimenetelű lehet abban az esetben, ha mind a kettő főtörzs artéria elzáródásáról van szó. A tüdőembóliát csak az esetek alig egyharmadában fedezik fel időben, hiszen nagyon nehéz elsőre megállapítani, hogy tüdőembólia miatt lesz rosszul valaki.

Tüdőembólia előjele

Amikor egy kis artéria elzáródásáról van szó, akkor a tünetek nem okoznak azonnali halált. Ezt mikroembolizációnak hívják és nagyon sok apró eret érint. Gyors szívverés, mellkasi fájdalom, fulladás jelentkezhet tünetként. Az is elképzelhető, hogy a beteg szédül és köhög, valamint lázas. Közepes méretű tüdőér elzáródása esetén a mellkasi fájdalom erősebb, a légzés nehézkessé válik és a beteg vért köhög fel. A főtörzs artériába beálló rög azonban súlyos, hiszen ilyenkor már levegő után kapkod a beteg és nagyon erős a mellkasi fájdalom. Hidegrázás és verejtékezés is társul a tünetekhez.

Tüdőembólia kialakulása

Legtöbb esetben az erek károsodása miatt alakul ki a tüdőembólia. Valamilyen sérülés éri a beteget vagy valamilyen anyagot a vénába fecskendeznek. A vér alvadékonysága is szerepet játszhat a betegség kialakulásában. Akik daganatos betegségekben szenvednek, számolhatnak ezzel is, hiszen a vérképzőszerveket is érintheti a daganatos betegség. Tüdőembóliát ma már sajnos a fogamzásgátló tabletták is okozhatnak, illetve az is előfordulhat, hogy pang a vér a vénákban. Ez általában azoknál fordulhat elő, akik sokat fekszenek, vagy szélütést kapnak műtét után, illetve szívelégtelenségben szenvednek. Baleseteknél is előfordulhat tüdőembólia, hiszen egy csöves csont darab belekerül a vérbe, amely az elzáródást okozza. Daganatos betegeknél részecskék leszakadása okozhat elzáródást.

Tüdőembólia gyógyítása

Pontos diagnózist felállítani nem túl egyszerű ezekben az esetekben ezért nagyon nagy az orvos felelőssége. A tüdőembólia forrását megtalálni sem a legegyszerűbbek közé tartozik. Amikor embóliára gyanakszunk akkor fontos, hogy a beteget félig ülő helyzetben kell tartani egészen addig, amíg a kórházba nem érkezik és nagyon kevés mozgatással kell mindezt megtenni. Oxigént kaphat és a fájdalmat szükséges csillapítani. Kórházba érkezéskor az első teendő, hogy vérhígítót kapjon. Ezt a készítményt a kórházi kezelés végén otthonában is szednie kell a betegnek. A kezelés akár több hónapig is eltarthat.

Tüdőembólia kezelési ideje

A sok ülés vagy a sok fekvés mind a tüdőembólia meghívása egy keringőre. Akik folyamatosan ülnek vagy fekszenek, sokkal jobban ki vannak téve ennek a betegségnek. Munkahelyen érdemes többször felállni az asztal mellől és mászkálni, ha pedig valaki fekvésre szorul, akkor is fontos, hogy ha kényszerűségből is, de néha fel kell ülni, vagy járkálni kell. Akik erre nem képesek, azok segítséggel tegyék meg mindezt. Rákos betegeknél műtét után is szükséges olyan gyógyszerek szedése, amelyek meggátolhatják a tüdőembólia kialakulását. Érdemes ezeket a tanácsokat komolyan venni, hiszen a tüdőembólia hirtelen érkezik és senkit sem kímél. Idős embereknél nagyon fontos a család támogatása is, hiszen a fekvőbetegek már segítségre szorulnak.